מכירים את האתרים ששולחים לכם דואר פרסומי שאינכם מעוניינים בו?
כמה מאיתנו אכן נעזרים בחוק זה כדי אכן לממש את זכויותיהם שלא לקבל דואר זבל?
לביא עמד על זכותו. כגולש הרשום כחבר באתר חבר'ה, דרש פיצוי בגין קבלת דוא"ל פרסומי, ובין היתר טען, כי התקשה להסיר את שמו מרשימת התפוצה. בית המשפט לתביעות קטנות בעניין לביא נ' כהן קבע לאחרונה כי הוא זכאי לפיצוי של 1,000 שקלים בשל הסרבול שבהסרת השם מרשימת התפוצה. (יצויין כי הדבר נכון גם אם בעבר היה חבר ברשימת התפוצה וכעת מבקש להתנתק ממנה).
הרקע המשפטי:
כידוע, ישנו בישראל חוק ספאם ביום 27/5/2008, התקבל בכנסת התיקון לחוק התקשורת (בזק ושידורים) בו אישרה הממשלה את הצעת חוק האוסרת על גופים מסחריים לשלוח דואר זבל.
החוק קובע כי משלוח דואר פרסומי יכול לשמש עילה לתביעה אזרחית פרטית או יצוגית. במקרה זה יכול בית המשפט לפסוק פיצוי של עד 1000 ש"ח לכל הודעה שנשלחה ללא צורך בהוכחת נזק.
הפרת החוק מהווה גם עבירה פלילית עליה יינתן קנס של עד 202,000 שקלים במקרה של הפרה חמורה, או עד 67,300 שקלים במקרה של מפרסם שלא הציג בצורה ברורה את ההודעה כפרסומת או לא סיפק פרטים מדויקים לצורך פניה להפסקת משלוח הפרסומות.
מסקנה: כדאי מאד להכיר את החוק והפסיקה שעוסקת בתחום בפעם הבאה שתמצאו את תא הדואר שלכם עמוס בדואר זבל.
ואם אתם בעלי רשימת תפוצה - שווה לרענן את הכללים למשלוח הודעות דואר והסרה פשוטה מרשימת תפוצה.
הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין אלקלעי ושות' המתמחה בתחום דיני אינטרנט, קנין רוחני ומשפט וטכנולוגיה, מרצה למשפטים בפקולטה לניהול ( MBA ) באוניברסיטת תל אביב. מחברת הספר "ההגנה על זכויות יוצרים באינטרנט (בורסי, 2011 ) אשר יוצא לאור בקרוב www.lawyers-ip.com